Tekutý poklad na hradě a zámku Bečov

Společně s relikviářem svatého Maura byla v roce 1985 nalezena také unikátní sbírka archivních vín, přezdívána také jako „tekutý poklad“. Sbírka vín byla vytvořena rodinou Beaufort-Spontin, která vlastnila areál dnešního státního hradu a zámku Bečov v letech 1838 – 1945.

Sbírka byla tvořena pravděpodobně v době před první světovou válkou, ovšem nikoli s ambicí vytvoření investice k budoucímu prodeji, ale jako vína určená po jisté době ke stolování. Hodnotu sbírky pro její majitele z rodu Beaufort-Spontin dokazuje, že na konci II. světové války kolekci 133 vín ukryli spolu s významnou románskou památkou relikviářem sv. Maura pod podlahu hradní kaple. Protože rodina během války sympatizovala s nacistickým Německem, uchýlila se po nuceném vystěhování na své statky v Rakousku. Předměty ukrývali pravděpodobně s představou, že se pro ně budou moci po několika letech vrátit. Vzhledem k politické situaci v Československu v druhé polovině 20. století byly však lahve vypátrány až spolu s relikviářem sv. Maura v roce 1985. V současnosti se celá sbírka nachází zapečetěna v depozitáři státního hradu a zámku Bečov, kde je stav vín pravidelně kontrolován. V loňském roce došlo vůbec poprvé k odbornému posouzení všech vín. Průzkum ukázal, že většina vín pochází z let 1890 – 1899, přičemž hodnota sbírky archivních vín byla soudním znalcem Ivo Dvořákem odhadnuta až na 20 milionů korun.

Na letošní rok, konkrétně v termínu 21. a 22. května, je plánováno zjištění stavu a kvality vybraných několika lahví z nalezených vín formou odborné degustace. Pro odebrání minimálního vzorků vín bude použita speciální neinvazivní technologie Coravin za osobní účasti pana Grega Lambrechta, vynálezce této technologie (více o technologii Coravin na https://www.youtube.com/watch?v=sLWLgmjrbv4). Vzorky vín poté bude hodnotit dvoučlenná komise složená Jakubem Přibylem, držitelem titulu Court of Master Sommeliers: Advanced Sommelier a Andreasem Wickhoffem, držitelem titulu Master of Wine. Pokud se prokáže domněnka, že jsou vybraná vína stále pitelná, takzvaně živá, bude se jednat o jejich přezátkování v původním vinařství, v případě bečovských vín se jedná o vinařství Chateau d'Yquem.

Pro návštěvníky, kteří by rádi ochutnali nějaký alkohol spojený s relikviářem sv. Maura, připravuje správa státního hradu a zámku Bečov ve spolupráci s restaurátorem relikviáře Andrejem Šumberou a jindřichohradeckou firmou Hill´s liquere s.r.o. likér Svatý Maur. Chuť likéru Svatý Maur bude inspirována Starým Egyptem, Římskou říší a Galií, tedy zeměmi, kterými svatý Maur během svých cest procházel. Likér s 30% obsahem alkoholu bude k dostání ve 350 ml lahvích v průběhu května 2016 na pokladně zámku.

Fotografie ke stažení