Tekutý poklad z Bečova prozkoumán

Na zámku v Bečově experti posoudili třináct vzorků vín ze sbírky 133 lahví nalezených spolu s relikviářem sv. Maura. Za absolutní špičku a nejcennější víno bylo označeno Château d'Yquem z roku 1896. Cena celého bečovského „tekutého pokladu“ byla dříve odhadnuta na 20 milionů korun. Vzhledem k zjištění vynikajícího stavu zkoumaných vzorků je cena zřejmě daleko vyšší.

V neděli 22. května se na zámku v Bečově nad Teplou posuzovala kvalita sbírky archivních vín ze souboru 133 lahví s alkoholem nalezených spolu s relikviářem sv. Maura v roce 1985. Celková expertíza vín s odhadem ceny byla pořádána za účelem zjištění současného stavu a kvality obsahu lahví – zda jsou vína „živá“ (a tedy potencionálně konzumovatelná) či „mrtvá“ (tedy nekonzumovatelná). Národní památkový ústav organizoval celou akci ve spolupráci s firmou VinoVinoVino. Iniciátorem akce byl kastelán státního hradu a zámku Bečov Tomáš Wizovský. Celkovou expertízu prováděl Jakub Přibyl, držitel titulu Court of Master Sommeliers: Advanced Sommelier, Andreas Wickhoff, držitel titulu Master of Wine a Greg Lambrecht, vynálezce technologie Coravin, která byla použita pro odebrání vzorků. Coravin umožňuje ochutnávat víno bez vytažení korku a bez nebezpečí oxidace. Pro expertízu bylo vybráno šestnáct lahví s vínem, a to tak, aby zjištění vypovídalo s nejvyšší možnou pravděpodobností o kvalitě obsahu ostatních, neprozkoumaných lahví. Nakonec bylo ochutnáno třináct vzorků.

více o akci zde